Ben jij vrouw en ervaar je klachten bij het sporten bijvoorbeeld na je zwangerschap of tijdens de overgang? Klachten zoals pijn, vermoeidheid of een verminderde conditie? Of wil jij advies over sporten met betrekking tot menstruatie, zwangerschap of overgang? Krijg in het spreekuur vrouw en sport duidelijkheid hoe je je sport het beste en met zoveel mogelijk plezier kunt beoefenen.
Pas sinds kort is er dankzij wetenschappelijk onderzoek meer erkenning dat het lichaam van een vrouw op diverse punten anders in elkaar steekt dan het lichaam van een man. Vrouwen die graag sporten maar daar klachten bij ervaren, kunnen al snel tegen onbegrip stuiten.
Pijn hebben in je onderrug, heupen, liezen of bekkenbodem na een zwangerschap kan je flink belemmeren in het weer oppakken van sport. Dat er veel tegenstrijdige informatie is hierover, helpt natuurlijk niet mee. Ook hebben veel vrouwen last van onverklaarbare vermoeidheid of een verminderd uithoudingsvermogen waardoor het sporten niet lekker gaat.
Het spreekuur vrouw en sport is er speciaal voor jou als vrouw die graag zonder hinderlijke pijn of andere klachten aan sport doet. Met ons netwerk van diverse experts op dit gebied kunnen wij jou goed helpen.
Het spreekuur is voor iedere vrouw met sportgerelateerde klachten. Het maakt niet uit op welk niveau je sport. We proberen vooral vanuit onze kennis van het vrouwelijke lichaam met jou mee te denken in passende oplossingen. Kom naar het spreekuur vrouw en sport:
Vooraf geeft je verwijzer aan welke klachten je hebt of waar je tegenaan loopt. In het spreekuur word je uitgebreid onderzocht door een sportarts met een vraaggesprek en lichamelijk en bewegingsonderzoek. Ben je verwezen vanwege vermoeidheid of verminderd uithoudingsvermogen, dan proberen we direct een inspanningstest af te nemen. Heb je pijn tijdens het sporten, dan kijken we verder dan alleen de plek van jouw klachten. Ook worden de mogelijke oorzaken besproken.
Je krijgt een advies over de vooruitzichten van de blessure en welke bevindingen uit het onderzoek van belang zijn. Ook denken we met je mee over een behandelplan. Het behandelplan dragen we indien gewenst over aan de fysiotherapeut waar je al in behandeling bent of aan een nieuwe fysiotherapeut.
Het consult zonder inspanningstest duurt ongeveer 30 minuten.
Het onderwerp ‘vrouw en sport’ vereist specifieke expertise. Daarom werken wij met sportartsen en fysiotherapeuten die passie hebben voor dit onderwerp, aangevuld met specifieke scholing. Zo werken wij bijvoorbeeld met een grote groep gepassioneerde experts op dit gebied samen aan de leerlijn ‘de vrouwelijke sporter’ van het NOC NSF. Hier zorgen wij onder andere voor de invulling van factsheets. Daarnaast werken wij samen met diverse bekkenfysiotherapeuten in de regio voor inwendig onderzoek en begeleiding. Ook hebben we contact met het Sport en Gyn netwerk en kunnen we daar naar verwijzen.
Het spreekuur vrouw en sport valt onder het consult sportarts waar je een verwijzing voor nodig hebt. Dit wordt door je zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt eerst het eigen risico. Om verrassingen te voorkomen raden we je aan bij je zorgverzekeraar te informeren.
Bekijk hier de actuele tarieven en vergoedingen van het spreekuur vrouw en sport.
Wil je meer weten over Spreekuur vrouw en sport? Neem gerust contact met ons op.