Veel gestelde vragen over schouderklachten

 

Ik heb uitstraling in mijn arm. Is dat ernstig?

Uitstraling in je arm kan verschillende oorzaken hebben. Veel mensen zullen wellicht schrikken als ze uitstraling voelen, en denken misschien aan een hernia in de nek of aan klachten van het hart. Echter komt dit gelukkig niet zo vaak voor. Wat veel vaker voor komt zijn uitstralingsklachten die ontstaan door een verhoogde spierspanning, of zogenaamde triggerpoints. Deze kunnen ontstaan door een overbelasting, een klap of val, of door stress en spanning. Uitstraling in je arm hoeft dus gelukkig helemaal niet ernstig te zijn, maar is wel een signaal van het lichaam. Samen met de fysiotherapeut kun je op zoek gaan naar de oorzaak van jouw klachten.

De dokter zegt dat mijn schouderblad raar beweegt. Wat kan ik hier aan doen?

Om geruststellend te beginnen: schouderbladen zijn gekke dingen die raar bewegen. En vaak is het zo dat het ene schouderblad nét wat anders beweegt dan de andere. Oók bij mensen zonder klachten. Het lichaam is in staat om op veel verschillende manieren een (arm)beweging uitvoeren, en bij armbewegingen beweegt het schouderblad altijd mee. Als je een tijdje een blessure hebt of hebt gehad, kan het zijn dat hierdoor je schouderblad anders is gaan bewegen. Soms blijft je lichaam dit doen, ook als jouw klachten ondertussen hersteld zijn. Je kan samen met de fysiotherapeut oefeningen doen om de klachten van of rondom de schouder weg te nemen.

Ik heb een scheurtje in mijn schouderpees. Komt dit nog goed of moet ik nu geopereerd worden?

Mensen met een scheurtje in de schouderpees kunnen veel baat hebben bij fysiotherapie. Door een persoonlijk oefenprogramma op te stellen kun je de spieren in de schouder versterken, waardoor je weer normaal en zonder pijn kunt bewegen. In een enkel geval slaat dit oefenprogramma niet aan en kan het toch nodig zijn om geopereerd te worden. Ga in overleg met jouw fysiotherapeut of dat bij jou misschien het geval kan zijn. Wist je trouwens dat er vanaf de leeftijd van 60 jaar veel mensen rondlopen met scheurtjes in hun schouderpezen zonder dat ze daar klachten van hebben? Dit noemen we asymptomatische peesrupturen en laat ons zien dat je ook mét een scheurtje gelukkig prima kunt functioneren.

De huisarts wil een injectie zetten in mijn schouder. Is dat echt nodig?

Als je klachten aan je schouder hebt en fysiotherapie levert te weinig op, dan zou je een injectie in je schouder kunnen overwegen. Dit is meestal niet de oplossing voor het probleem (een slijmbeurs raakt namelijk nooit zomaar ontstoken, aangezien daar een oorzaak voor moet zijn). Het medicijn in de injectie kan je soms wel een zetje in de goede richting geven. In het verleden werden erg veel injecties gezet door huisartsen. Dat was in de tijd dat de meeste schouderklachten werden bestempeld als een slijmbeursontsteking. Tegenwoordig zien we dat (gelukkig) steeds minder en adviseren wij sterk om een injectie altijd in het ziekenhuis te laten zetten onder geleide van een echografie op de afdeling radiologie. Hier kunnen ze namelijk precies zien of de punt van de injectienaald wel op de juiste plaats zit, voordat ze de vloeistof erin spuiten. Denk er maar eens over na: een slijmbeurs is slechts enkele millimeters dik. Als je dit zonder echografie goed zou moeten injecteren, moet je wel heel veel geluk hebben!

Mijn schouder knakt. Is dat erg?

“Knakken hoort bij het leven en kraakbeen heet niet voor niets kraakbeen” zijn zinnen die je vaak hoort op de afdeling fysiotherapie. In zekere zin is dit waar: als jouw knakken geen pijn doet, dan is er in de regel niks aan de hand en mag je het negeren. Echter als je een traumamoment hebt meegemaakt en hierna heb je een heel felle, scherpe knak met veel pijn, dan is wel het advies om langs de huisarts te gaan om te controleren of er geen onderliggende problematiek aanwezig is.

Maak nu een afspraak

Vraag het de fysiotherapeut via video

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice.

Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Heb jij klachten rondom beweging en houding en wil je snel advies hoe je je klachten vermindert? Binnen 24 uur (op werkdagen) heb je een adviesgesprek via video met één van onze topfysiotherapeuten. Ook jij wordt geholpen met de kennis en adviezen waar topsporters bij ons gebruik van maken. Het maakt niet uit of wel je wel of geen sporter bent. Iedereen kan bij ons terecht voor de juiste weg naar herstel.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut