img

Er is nog veel mogelijk bij heupartrose

“Gelukkig heeft mijn fysiotherapeut mij verder begeleid via videoconsulten en met het online toesturen van oefeningen. Hierdoor kon ik thuis blijven werken aan mijn herstel.”

Anton de Goede, handhaver

Zelfde soort klacht, andere oorzaak

Ik ben 62 jaar, werkzaam als handhaver. Ik was al bekend bij Sport Medisch Centrum Papendal vanwege een eerdere klacht van mij heup. Een aantal jaar terug ben ik namelijk geopereerd aan mijn heup vanwege een gescheurde kraakbeenring van mijn heupkom. Waarschijnlijk is dit veroorzaakt door een traumamomentje tijdens het sporten in combinatie met een kleine afwijking in mijn heup. Na de operatie heb ik op Sport Medisch Centrum Papendal gerevalideerd. Ik ben nooit helemaal klachtenvrij geweest maar ik kon alles weer doen zoals ik wilde en ik was sterker dan voor de operatie dus hier was ik tevreden mee. Na ongeveer 1,5 jaar kreeg ik weer opnieuw klachten nadat ik tijdens een kickbokstraining iets voelde verspringen in mijn heup. De klachten bleven aanhouden tijdens sporten en soms ook tijdens mijn werk. Ik heb toen weer contact opgenomen met de orthopeed. Uit de MRI-scan bleek dat de klachten niet opnieuw vanuit mijn labrum kwam, maar wel dat het heupartrose was.

Balans vinden in een actief leven

Om toch weer even goed op gang geholpen te worden, heeft de orthopeed mij terug gestuurd naar de fysiotherapie op Sport Medisch Centrum Papendal. We kwamen al snel erachter dat het met mijn activiteitenniveau wel goed zit, maar dat ik wellicht teveel hooi op mijn vork neem soms. Tijdens mijn werk als handhaver werd ik daardoor nog wel eens wat belemmerd. Samen met de fysiotherapeut hebben we gekeken naar mijn trainingen en daar aanpassingen in gedaan, zodat het allemaal wat beter in balans was.

Begeleiding op afstand

Op het moment dat wij opgestart waren, kregen we te maken met het Coronavirus, waardoor ik even niet meer naar de praktijk kon komen. Gelukkig heeft mijn fysiotherapeut mij verder begeleid door middel van videoconsulten en met het online toesturen van oefeningen. Hierdoor kon ik thuis blijven werken aan mijn herstel. Afgelopen week mocht ik weer in de praktijk langs komen, maar kwamen we samen tot de conclusie dat het eigenlijk heel goed gaat met de heup momenteel. Ik kan dus zelfstandig aan mijn herstel en opbouw blijven werken. Wat ik erg prettig vind, is dat ik de mogelijkheid krijg en ook echt zo voelt dat ik altijd weer contact op kan nemen indien ik dreig vast te lopen. Dit zal ik dan ook zeker doen indien nodig.

Heup Artrose Programma

Een individueel programma of trainen in groepsverband, het is beide mogelijk op Sport Medisch Centrum Papendal. Het Heup Artrose Programma begint met een uitgebreide intake. Hierbij worden diverse testen en metingen verricht om de belastbaarheid van je knie en je algehele belastbaarheid te bepalen. Naar aanleiding hiervan wordt een persoonlijk trainingsschema opgesteld dat gericht is op het verbeteren van de bewegingscoördinatie, lokale spierkracht en algemeen uithoudingsvermogen en er word gekeken of je geschikt bent voor de training in groepsverband of dat een individueel traject beter bij je past. Het programma wordt 2 keer per week uitgevoerd onder begeleiding van een fysiotherapeut. De oefen- en trainingssessies vinden plaats gedurende 10 weken. Indien gewenst kan dit worden aangepast aan je persoonlijke situatie.

Lindy Dukers

Sportysiotherapeute, manueel therapeute

Afspraak maken

Meer weten of meteen een afspraak maken voor jouw klacht?

Herken je jezelf in dit verhaal of je hebt een andere klacht die je graag opgelost ziet?

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut