img

Verplichte sportkeuring is niet voor niets

“Zweefvliegen is een hobby die veel van je lichaam vraagt en is niet zonder gevaren. Een verplichte keuring vind ik daarom logisch. Wat ik zo mooi vind aan het zweefvliegen is het vrije gevoel daar boven in de lucht.”

Bert de Jongh, senior organisatie adviseur & zweefvlieger

Tijd voor zweefvliegen

Bert is een senior organisatieadviseur. Na jarenlang in loondienst te hebben gewerkt, werkt hij nu als zelfstandige. Zijn kinderen studeren en wonen daarvoor aan de andere kant van het land. Samen met zijn vrouw woont hij in een vrijstaande woning in het dorp Rheden. Vlakbij ligt Terlet, van waar uit hij zijn grote hobby zweefvliegen uitoefent. Sinds de kinderen het huis uit zijn, heeft hij meer tijd voor zijn hobby en vliegt hij bijna wekelijks.

Niet zonder gevaren

Heerlijk: zo vrij als een vogel, hoog boven het landschap, een schitterende sport. Hij wordt gegrepen door het spel van langzaam omlaag zweven en daarna weer omhoog cirkelen in opstijgende lucht. Na een poosje vliegen voel je je één met het vliegtuig, één met de stromingen in de lucht. Het toestel doet wat jij wilt. Vaak is het ‘hard werken’ om het zweefvliegtuig goed gecentreerd in de thermiekbel omhoog te krijgen en soms is het ‘kneitergoed’ zweefvliegweer. Dan is bijna elke bel raak en kun je op zonne-energie honderden kilometers vliegen. Honderden kilometers zonder motor. Op zo’n dag weet hij één ding zeker: “er is geen mooiere sport dan zweefvliegen en dit wil ik nog heel lang blijven doen.”

Verplichte sportkeuring zweefvliegen

Om te mogen zweefvliegen moet Bert een verplichte keuring doen. Hij wil geen lange zoektochten om een instantie te vinden die dit goed kan doen. Nu hij wat ouder wordt, is de geldigheid van de keuring steeds korter en moet hij jaarlijks gekeurd worden. Een goede zaak, vindt Bert, want veiligheid staat voorop.

Voor zweefvliegen en recreatief ballonvaren is een medische keuring vereist. Een GPL of BPL is alleen geldig met een geldige medische verklaring. Om solo te mogen (blijven) vliegen is het verplicht om over een geldige medische verklaring te beschikken.

Medische verklaring zweefvliegen

De KNVvL-keuringen worden uitgevoerd op Sport Medisch Centrum Papendal (de hoofdvestiging) en Sportgeneeskunde & Fysiotherapie Nijmegen (vestiging St. Maartenskliniek). Voorafgaande aan de zweefvliegkeuring dien je het formulier Aanvraagformulier medische verklaring zweefvliegen naar waarheid in te vullen en mee te nemen naar de keuringsarts bij het Sport Medisch Centrum. Na afloop van de sportkeuring geeft de sportarts je – in geval van goedkeuring – direct de medische verklaring mee, die tevens geldig is verklaard door de KNVvL.

Meer informatie

 

Diederik Oei

Sportarts

Afspraak maken

Sportkeuring zweefvliegen aanvragen?

Als je weer toe bent aan je verplichte sportkeuring om te mogen zweefvliegen, kan je hiervoor direct een afspraak maken. Wij zorgen dat je zo snel mogelijk weer veilig de lucht in kan.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut