img

Sporten als hartpatiënt

“Sport heeft altijd deel van mijn leven uitgemaakt. Ik kan niet zonder, ook niet na mijn hartoperatie.”

Hans Spaans, triatleet en hartpatiënt

Topfitte triatleet

Hans is een sporter puur sang. Vroeger actief op het honkbalveld, nu een druk leven met goede baan, getrouwd, 3 kinderen en een hond. Tegenwoordig doet hij triatlons: zwemmen, lopen en fietsen. Hij traint vaak en lang en vraagt veel van zichzelf. Hij zorgt ook goed voor zichzelf. Draagt altijd een hartslagmeter, weet precies hoe ver hij kan gaan, eet gezond en is topfit.

Van kerngezond naar hartpatiënt

Maar bij toeval worden door een daadkrachtige medewerker van een huisartsenpost bij Hans op 47-jarige leeftijd 2 compleet verstopte aderen ontdekt en wordt een hartinfarct ternauwernood voorkomen. Gelukkig op tijd, maar na zijn operatie is hij ineens hartpatiënt. Moet revalideren en weer veilig leren sporten. Of hij zijn oude niveau ooit nog zou halen, was de vraag. Hij neemt de hele situatie nuchter op, maar heeft ook zo zijn onzekerheden, want deze situatie wil hij in de toekomst uiteraard voorkomen. Daarom is hij onder professioneel toezicht van een sportcardioloog. Inmiddels sport Hans weer bijna op volle sterkte.

Sportcardiologie

Op Sport Medisch Centrum Papendal kan je terecht bij de sportcardioloog. In samenwerking met het Hartcentrum van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft SMCP wekelijks een spreekuur sportcardiologie. Een bezoek aan de sportcardioloog is voor iedere (top)sporter van elke leeftijd, met of zonder hart- en vaatziekten, die door huisarts of specialist verwezen is voor sportcardiologisch advies of -onderzoek.

Preventieve screening

Ook verzorgen de sportartsen een preventieve cardiologische screening, waarmee kan worden ingeschat of je als sporter risico loopt op hartproblemen en/of plotse dood tijdens of na inspanning. Sporters die aanvullende cardiologische evaluatie nodig hebben kunnen snel terecht bij de sportcardioloog van het sportmedisch centrum omdat alle diensten in huis vertegenwoordigd zijn.

Heb je klachten of vragen over je hart en verantwoord sporten?

Lees verder

dr. Harald Jorstad

Cardioloog

Contact

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie rondom sportcardiologie.

  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut