Artikel Lilian van der Krift in Sportzorgmasseur
Onlangs stond een artikel onze masseur Lilian van der Krift in het vakblad Sportzorgmasseur. Hieronder kun je het artikel in zijn geheel lezen.
Niet alleen voor topsporters
Door Mark van der Heijden
Lilian van der Krift is personal trainer en sportzorgmasseur op het Sport Medisch Centrum Papendal. De professionele en open omgeving op het sportcentrum zijn een warm bad voor haar. “Ik realiseer me dat ik op een unieke plek zit.”
Het moet heerlijk zijn om elke werkdag naar sportcentrum Papendal nabij Arnhem te mogen rijden. De Sportlaan, de weg die naar het sportcentrum leidt, is omgeven door het groen van de Veluwe. De bossen zorgen voor rust, hier word je afgesloten van de hectiek van het dagelijks leven.
Werksfeer
Bij de ingang van het terrein heet een groot bord bezoekers welkom op het ‘Home of TeamNL’. Iets verderop wordt op een tweede bord afgeteld tot de komende Zomer- en Winterspelen. Het is de reminder dat hier vooral topsporters op zoek zijn naar afzondering om zich te concentreren op beter presteren. “Ik realiseer me dat ik op een unieke plek zit”, zegt Lilian van der Krift. Daarmee bedoelt ze niet eens dat haar werkplek op Papendal ligt. Want naast de rust en topsporters, is ook de werksfeer een reden om elke dag met zin naar het lichtgroene gebouw van het Sport Medisch Centrum Papendal te gaan. “Ik ben heel tevreden met de sfeer binnen het bedrijf, de openheid, het mij volkomen accepteren en waarderen in mijn functie.”
Weg naar Papendal
Lilian is personal trainer en sportzorgmasseur bij het Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP). Een plek waar ze na een aantal omwegen terechtkwam. Die weg begon met een studie aan de ALO. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in bewegende mensen. Na mijn opleiding merkte ik als tennislerares dat ik het liefst met kleine groepen of individuen werk en ik het liefst technisch naar bewegen kijk. Hoe soepel gaat een beweging? Met welke aanpassingen kan ik mensen effectiever laten bewegen?” Die interesse was handig voor haar als tennislerares. Maar die baan bleek onvoldoende om haar ei in kwijt te kunnen. Lilian volgde een post-hbo-opleiding bedrijfsfitness trainer-manager. “Ik ben binnen bedrijven medewerkers gaan trainen met een functioneel doel: gezondere medewerkers. Vooral het doel, gezondheid, hoort er voor mij bij.” De stap naar Papendal was vervolgens een kleine. Daar begon ze in 2004 als personal trainer bij een particulier trainingscentrum. “Binnen ons bedrijf was ook een masseur in dienst. Als het nodig was, stuurde ik klanten naar hem door. Tot ik me bedacht: Zal ik dit aanvullend in mijn pakket opnemen?” Een opleiding tot sportmasseur volgde in 2012 en sindsdien is Lilian ook actief als sportmasseur.
Ontwikkeling bij SMCP
“Eind 2015 ben ik in loondienst gegaan bij het SMCP in een dubbelfunctie; als personal trainer en als sportzorgmasseur. Gemiddeld ben ik een uur of dertien actief als personal trainer, aan sportmassage besteed ik ongeveer acht uur per week. En dat bevalt heel goed”, zegt Lilian. “Personal training is voor mij de basis en vind ik nog steeds ongelooflijk leuk om te doen. Mijn doelgroep bestaat vooral uit mensen van middelbare en oudere leeftijd. Zij zijn dus geen sporters op hoog niveau, maar mensen met bijvoorbeeld fysieke klachten. Of ze willen trainen na een fysiotherapeutisch traject.” “Mijn klanten willen of durven vaak niet naar een sportschool en zoeken steun bij iemand die maatwerk kan leveren”, vertelt ze. “Ik heb geen vaste trainingsopbouw, maar kijk per dag wat het beste bij iemand past. Daarom is de combinatie met massage ook ideaal. Soms is het handig om eerst de spieren los te masseren en daarna te trainen.” Zo heeft Lilian een stevige praktijk voor vooral vijftigplussers
weten op te bouwen. “Dat heeft mijn interesse, het zal niet toevallig gebeuren”, zegt ze met gevoel voor understatement. “En in de praktijk blijkt er een enorme behoefte bij die groep om schema’s op maat te krijgen, rekening houdend met hun beperkingen. Als je daarin een naam opbouwt, weten ze je wel te vinden.” Lilian volgt veel bijscholingen voor zaken die ze in de dagelijkse praktijk tegenkomt. “Bij veel klanten spelen bijvoorbeeld klachten in de lage rug. De cursussen volg ik in twee richtingen: Welke massagetechnieken kan ik toepassen en welke trainingsvormen kan ik gebruiken? Hetzelfde heb ik gedaan met klachten aan de knie, schouders, enzovoort. Vanaf het moment dat ik daar dan meer van weet, groeit de vraag vanuit cliënten ook. En voor mij zijn die cursussen nuttig, omdat ik mensen
steeds gerichter kan helpen.”
Topsportomgeving
Hoewel ze dus werkt op Papendal, houdt Lilian zich nauwelijks bezig met topsporters. Dat topsporters niet de enigen zijn die in het SMCP worden bediend, is iets dat ze vaker moet uitleggen. “Papendal wordt geassocieerd met topsport, maar je kunt je als particulier ook bij het SMCP melden. Dat geldt ook voor de fysiotherapie-afdeling en consulten bij de sportarts.” Slechts af en toe springt ze bij bij de topsporters. Collegamasseur Gerrit Zoomer masseerde het Nederlands vrouwenvolleybalteam, Lilian hielp hem toen regelmatig een handje mee. In andere gevallen komen cliënten uit haar netwerk of van huisartsen in de omgeving die weten dat op Papendal de beste mensen op verschillende vlakken verzameld zijn; van sportarts tot fysiotherapeut en van sportdiëtist tot sportpodoloog. “De korte lijnen en goede samenwerking binnen deze zorgketen maakt dat de problemen bij de klant vanuit verschillende disciplines onderzocht en behandeld kunnen worden’’, vertelt Lilian. Lilian is erg enthousiast over Papendal als professionele omgeving. “Iedereen is hoogopgeleid. Er werkt hier een heel enthousiaste groep medewerkers, die een constante drang naar nieuwe kennis en vaardigheden heeft.”
Kennisdeling
Ook kennis delen is er belangrijk, vertelt ze. “Er heerst in het SMCP een open structuur, waarin we bij elkaars behandelingen mogen meekijken, want daar kunnen we allemaal van leren. En als er bijvoorbeeld een interne kennisdag over fysiotherapie is, mag ik ook aanschuiven. We bespreken casussen om van elkaars discipline en kennis te leren. En alles dat aan kennis wordt opgedaan, wordt in een kennisbank verzameld.” Die houding is niet alleen voorbehouden aan het SMCP. “Als trainer en masseur heb ik vanaf het begin de open contacten tussen alle professionals op Papendal ervaren. Ik heb meerdere keren bij collega-trainers gekeken hoe zij een atletiektraining of krachttraining voor wielrenners doen”, zegt Lilian. “Als tennistrainer had ik dat vroeger niet, ik voelde eerder concurrentie. Hier heb ik dat nooit zo ervaren. Punt 1, ze zien je hier niet als concurrent. Punt 2, men is er hier van overtuigd dat kennisdeling twee kanten op werkt.” Die houding zie je niet alleen in het geval van kennisdeling, maar ook in het gebruik van faciliteiten. Lilian werkt normaal gesproken in de oefenzaal van de fysiotherapie-afdeling en heeft dagelijks een behandelkamer tot haar beschikking. “Maar ik gebruik ook de atletiekbaan vaak voor loopvormen. Ik kan hier alle kanten op.”
Teamsport
Daarom werkt Lilian ook zo graag op Papendal. “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik met open armen ontvangen ben. Het duurde in het begin wel even voor mijn collega’s klanten naar mij doorverwezen. Maar nu, als bijvoorbeeld een fysiotherapeut vindt dat iemand gemasseerd moet worden, vertelt die dat er een goede sportmasseur in huis is.” Dat een massage door Lilian dan niet vergoed wordt, blijkt vaak geen probleem. “Ze geven de klant een optie en een groot aantal mensen kiest daar dan voor.”
Lilian wil zich graag blijven ontwikkelen. Daarom deed ze in 2017 de opleiding tot sportzorgmasseur. “Van het klinisch redeneren heb ik veel geleerd. Ik probeer in de bewegingsketen na te gaan waar het probleem vandaan komt en bepaal vervolgens welke handeling het meest effectief zal zijn. Blijkt dat ik tegen rode vlaggen aanloop of mijn behandelingen onvoldoende helpen, dan stuur ik de klant door naar een collega.” Ook nu blijft ze om haar heen kijken naar scholingen die haar kennis en kunde kunnen verbeteren. “Ik word geprikkeld door wat ik in de praktijk tegenkom. Ik heb al een heleboel cursussen
gedaan, dus ik kies heel selectief. Maar als er nieuwe technieken zijn die ik kan implementeren, wil ik daar een cursus over volgen. Ik doe er alles aan om me te verbeteren.” Ze vertelt over haar interesse in artrogeen mobiliseren van de heup en lage rug. “Ofwel het door lichte invloed uit te oefenen loswerken van de gewrichten waardoor ik mijn klanten wellicht sneller aan het bewegen krijg. Het is een techniek die ik collegafysiotherapeuten veel zie toepassen. En als ik er na een cursus niet uitkom, kan ik altijd bij een collega terecht. Daarom is Papendal een superplek om te mogen werken.”