Misschien heb je wel eens van de termen inspanningstest, ECG en omslagpunt gehoord. Wat betekenen deze precies en wat is het belang hiervan voor jou als sporter? Bij een inspanningstest wordt tijdens het fietsen of hardlopen de belasting geleidelijk omhoog gebracht. Bij een inspanning moet je hart harder werken en heeft het meer zuurstof nodig dan in rust. Met de test wordt de maximale inspanningscapaciteit van je hart gemeten. Er wordt daarom tijdens de inspanning ook een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Op deze manier kunnen eventuele hartritmestoornissen en/of zuurstoftekort tijdens inspanning worden opgespoord. Ook kijken we naar je huidige conditie. De inspanningstest vindt plaats op een fietsergometer of loopband.
Een inspanningstest is belangrijk voor alle sporters. Of je nu beginnend sporter bent, af en toe sport, veel sport of topsporter bent. Het zorgt ervoor dat overbelasting- en gezondheidsklachten mogelijk voorkomen kunnen worden door het persoonlijke advies dat je krijgt. Als je wel eens last hebt van vermoeidheid, benauwdheid, hartkloppingen of overtraindheid dan kan een inspanningstest goed helpen om te begrijpen waar dit vandaan komt. Een maximale inspanningstest kan ook antwoorden geven op vragen zoals: hoe sta ik conditioneel ervoor? Wat zijn mijn trainingszones (hartslagzones, wattages, snelheid)? Hoe kan ik het beste trainen om beter te presteren?
Een inspanningstest kan een goed idee zijn wanneer er bijvoorbeeld hart- en vaatziektes in je familie voorkomen of je zelf last hebt van gezondheidsklachten en je wilt weten of (zwaar) inspannen verantwoord is. Ga je een fysieke inspanning doen zoals een bergwandeling, fietstocht, hardloopwedstrijd etc. dan is het goed om te weten hoe je lichaam reageert wanneer hier veel van wordt gevraagd. Tijdens de inspanningstest wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Gedurende de inspanning kan worden gekeken hoe je hart hierop reageert. De test wordt geleidelijk aan steeds zwaarder tot je de maximale belasting (op de loopband de snelheid en op de fiets de weerstand) wordt bereikt. Op basis van de waarden uit de inspanningstest wordt een globaal sport- of trainingsadvies voor je opgesteld. Dit wordt met je besproken en de gegevens vind je in een rapportage terug.
Tijdens de test worden verschillende uitkomsten gemeten, waardoor individuele trainingsadviezen kunnen worden vastgesteld. Bij een inspanningstest met ademgasanalyse krijg je tijdens de test een masker voor. Met speciale apparatuur wordt er naar de prestaties van luchtwegen, hart en vaten, en de spieren onder inspanning gekeken. Met een maximale inspanningstest met ademgasanalyse kunnen voor zowel de fietsergometer als op de loopband je aerobe drempel (duurvermogen), anaerobe drempel ook wel bekend als je omslagpunt (FTP), VO2max (maximale zuurstofopname) en maximale hartslag bepaald worden. Met deze gegevens kunnen trainingszones worden bepaald. Daarnaast is er vanuit de test te zien waar jouw kwaliteiten op dit moment liggen en waar je minder sterke punten liggen. Afhankelijk van deze resultaten, maar ook jouw (training)doelen, kan de sportarts jou hierbij verder advies in geven. Op basis van de waarden uit de inspanningstest wordt een uitgebreid trainingsadvies voor je opgesteld. Dit wordt met je besproken en deze gegevens vind je ook in een rapportage terug.
Bekijk ook de video hieronder voor alles wat je moet weten over een maximale inspanningstest.
Wil jij een inspanningstest doen? Je kunt de inspanningstest afzonderlijk aanvragen of als onderdeel van een sportmedisch onderzoek doen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of maak direct een afspraak. Met een verwijzing van je huisarts kun je bij één van onze sportartsen terecht.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen.