burger
MENU
smcp-overbelaste-pezen-schouderpijn-fysiotherapie nijmegen

Wat te doen als je schouderpijn ervaart?

Schouderpijn is een vervelende klacht. Deze klacht kan zomaar ontstaan en kan je opeens bemerken wanneer je iets uit een hoge kast wil pakken en dit pijn doet en moeite kost. Aan- en uitkleden is ineens vervelend en lukt niet soepel meer. Langzaamaan worden ook dagelijkse activiteiten steeds pijnlijker en liggen op de pijnlijke schouder houdt je uit de slaap. Naarmate de tijd vordert en de klachten blijven kan je je zorgen maken of deze klachten erger kunnen worden en of je nog wel je sport kan blijven beoefenen.

Hoe ontstaan deze schouderklachten?

De meest belangrijke schouderspieren en pezen betreffen de zogenaamde  rotator cuff. Dit is een soort spiermanchet dat samen met het schouderkapsel ervoor zorgt dat de schouderkop in de kom blijft en dat de ruime bewegingen van de arm soepel verlopen.

Deze bewegingen heb je nodig als je bovenhandse sporten uitoefent of veel bovenhandse activiteiten uitvoert in je werk. Ben je een bovenhandse sporter of werk je veel boven je hoofd? Dan kunnen de pezen van deze spiermanchet bij overbelasting klachten geven.

Meestal ontstaan deze klachten vanaf middelbare leeftijd. Dan verouderen de pezen van de rotator cuff. Men ziet tijdens echografisch onderzoek verdikte pezen, soms kleine of grotere scheurtjes of kalkafzettingen. Dit hoort bij het normale verouderingsproces, net zoals het grijs worden van je haar.

Wat kan ik eraan doen?

In de meeste gevallen is er sprake van een tijdelijke overbelasting van de schouderpezen. Dit is bij de jongere bovenhandse sporter maar ook bij de ouder wordende schouderpezen het geval.  Vaak gaan de klachten vanzelf over. Als dat niet het geval is kan het zinvol zijn om de schouder te laten onderzoeken door een huisarts, sportarts of fysiotherapeut. De sportarts of fysiotherapeut kan een inschatting maken van de oorzaak van de klachten en een behandelplan opstellen dat daarop gericht is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er uiterst zelden een operatie aan te pas moet komen bij deze klachten en dat oefentherapie  de meest effectieve benadering is. Soms kan dit in combinatie met manuele therapie of andere fysiotherapeutische  behandeltechnieken.

Hoe kan ik voorkomen dat het weer gebeurt?

Als de klachten verminderd of niet meer aanwezig zijn is het belangrijk om te achterhalen hoe de schouder overbelast kan raken (dat kan door teveel of juist te weinig te doen) en hoe je ervoor kunt zorgen dat de schouder fit genoeg is om overbelasting te voorkomen. Dit kun je met je fysiotherapeut bespreken.

Denk jij dat je een schouderklacht hebt op basis van (tijdelijke) overbelasting en weet je niet wat je hier zelf aan kan doen? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Met een verwijzing van de huisarts kan je bij een sportarts terecht. Onze (sport)fysiotheraputen zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Maak een afspraak bij de sportarts of (sport)fysiotherapeut via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Maak nu een afspraak

Vraag het de fysiotherapeut via video

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice.

Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Gerelateerde blogs & nieuwsberichten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut