Heb jij cerebrale parese (CP) en wil je graag sporten, maar vind je het lastig iets te vinden wat bij je past? Weet je niet zeker of je wel fit genoeg bent? Of heb je toch dat ene specifieke doel voor ogen, maar nog geen idee van hoe daar te komen? Onze specialisten kunnen je op weg helpen! Wil je meer weten over waarom sporten met CP nuttig kan zijn? Lees dan onze blog hieronder.
Cerebrale parese (CP) is een aandoening die invloed heeft op de beweging en spiercontrole van een persoon. Het treedt meestal op als gevolg van een beschadiging of afwijking in de zich ontwikkelende hersenen, meestal vóór of tijdens de geboorte, maar soms ook kort daarna. CP kan verschillende vormen aannemen en de ernst en symptomen variëren van persoon tot persoon.
De oorzaken van cerebrale parese kunnen divers zijn. Het kan voorkomen door hersenbeschadiging als gevolg van zuurstoftekort tijdens de bevalling, infecties tijdens de zwangerschap, genetische factoren, bloedingen in de hersenen of abnormale hersenontwikkeling. De specifieke gebieden van de hersenen die worden aangetast, bepalen welke motorische en andere functies worden beïnvloed.
De symptomen van cerebrale parese kunnen onder andere spierstijfheid, spierspasmen, ongecontroleerde bewegingen, verminderde spierkracht, problemen met coördinatie en evenwicht, en moeite met spraak en slikken omvatten. De mate waarin deze symptomen voorkomen en de ernst ervan kunnen variëren.
Sporten met een cerebrale parese biedt vele voordelen, zoals diverse fysieke ofwel lichamelijke voordelen. Regelmatige lichaamsbeweging kan de spierkracht en flexibiliteit (lenigheid) verbeteren, wat kan helpen bij het verbeteren van de algehele motorische functie. Door specifieke oefeningen en training kunnen de mobiliteit, balans en coördinatie worden vergroot, waardoor dagelijkse activiteiten gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd.
Ook kan sporten je helpen je algehele conditie en kracht te verbeteren zodat je daadwerkelijk kan deelnemen aan teamsporten of competities. De fysiotherapeut kan je helpen een programma te maken wat bij je past, het risico op blessures zo laag mogelijk houdt en je trainen naar de gewenste sportactiviteiten toe.
Naast fysieke voordelen zitten er ook mentale en emotionele voordelen aan het sporten met CP. Sporten leidt namelijk tot de aanmaak van endorfines, waardoor een positief gevoel en vermindering van stress worden bevorderd. Bovendien kan sporten een gevoel van inclusie en verbondenheid bieden, omdat het de mogelijkheid biedt om deel uit te maken van een team of gemeenschap.
Nieuwsgierig geworden naar welke sporten voor jou eventueel in aanmerking zouden komen? Hoe je fitter kan worden of die specifieke doelen kan behalen? Meld je dan bij een van onze fysiotherapeuten of sportartsen. Zij begeleiden op dagelijkse basis onze Paralympische Topsporters, maar kunnen jou hierin ook helpen!
Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Maak een afspraak bij de (sport)fysiotherapeut of sportarts via onze website of neem telefonisch contact met ons op.
Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze nieuwste ontwikkelingen.