Nekklachten kunnen ineens opkomen. De pijn kan bijvoorbeeld plots in je nek schieten of je wordt wakker met een stijve nek. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijkse bezigheden. Het bewegen van je nek is vervelend en je kunt zelfs last hebben van hoofdpijn en lichte duizeligheid. De pijn kan ook uitstralen naar je schouders of armen. Je hoofd kan zelfs scheef staan wanneer de pijn erg hevig is. Lees in deze blog wat er aan de hand is en wat je eraan kunt doen.
Acute nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals langdurig in dezelfde houding werken, overbelasting, een plotse beweging, stress of een ongeval. Het helpt om de oorzaak van je klachten te achterhalen, zodat je gericht aan de slag kunt met je herstel. Kun je bijvoorbeeld een reden bedenken waarom je juist nu last hebt? Is er wat veranderd in de belasting van je nek de afgelopen periode of heb je last van veel stress? Wanneer je de oorzaak van je klachten kent, is de weg naar herstel makkelijker.
Over het algemeen gaan nekklachten vanzelf weer over. De meeste mensen hebben na 6 weken aanzienlijk minder of geen klachten. Meestal is er geen precieze afwijking in de nek aan te wijzen die de pijn veroorzaakt (met uitzondering van een ongeval). Je kunt dus niet zeggen dat de pijn uit een spier of een gewricht in de nek komt. Het maken van een foto of scan heeft daarom weinig nut. Je gaat er niet sneller van herstellen. Heb je na 6 weken nog weinig herstel van je klachten dan is het raadzaam een arts of fysiotherapeut te raadplegen.
De eerste dagen is het wenselijk je te focussen op pijnverlichting. Als je nek erg stijf is, is beweging van je nek binnen de pijngrens juist goed. Ook relatieve rust (bijvoorbeeld niet zwaar tillen of lang in dezelfde houding zitten) kan helpen. Je kunt overwegen om een pijnstiller te gebruiken. Overleg eventueel met een arts of dit verstandig is. Daarnaast kan warmte (met bijvoorbeeld een sjaal of een warmtekussen) of juist kou op je nek prettig zijn.
Daarnaast is het verstandig om met oefeningen de beweeglijkheid van je nek te herstellen. In sommige gevallen kan het behandelen van spierspanning helpen. Voor spierspanning en beweeglijkheid kun je zelf ook actief aan de slag met oefeningen die geschikt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rustig draaien van je nek en het optrekken en weer ontspannen van je schouders. Ook helpt het om te zoeken naar houdingen waarin je kunt afwisselen.
Het liefste wil je acute nekklachten natuurlijk voorkomen, maar helaas is dit niet helemaal mogelijk. Toch kunnen onderstaande tips je op weg helpen:
Is het in je nek geschoten en wil je graag begeleiding bij je herstel? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk en met een verwijzing van de huisarts of specialist kun je bij één van onze sportartsen terecht. Zij kunnen je in één van onze vestigingen in de regio Arnhem en Nijmegen helpen met je herstel.
Wil jij liever direct zelfstandig aan de slag met het effectief aanpakken van je nekklachten? In ons digitale zelfzorgproduct ‘Los zelf je acute nekklachten op‘ krijg jij hét stappenplan met adviezen en meer effectieve oefeningen om je klachten te verminderen.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.