Hardlopen is een van de meest beoefende sporten in Nederland. Het is een sport die makkelijk in te plannen is, relatief weinig tijd kost en je conditie gaat ook nog eens snel vooruit. Vooral gedurende de zomermaanden zijn veel mensen aan het hardlopen. Helaas is hardlopen ook een van de meest blessuregevoelige sporten. Een veel voorkomende blessure is de runner’s knee. Daarover vind je in deze blog meer informatie.
Een runners knee is een verzamelnaam voor klachten in en rondom de knie die tijdens het hardlopen opspelen. Meestal worden klachten aan de achter-/buitenzijde van de knie geschaard onder de runners knee. Deze klachten worden ook wel het tractus-iliobiaal-frictiesyndroom genoemd. Maar ook pijn aan de binnenzijde en achterzijde van de knieschijf, het patellofemoraal pijnsyndroom, valt onder de runners knee. Dikwijls worden de klachten veroorzaakt door een mismatch tussen belasting en belastbaarheid. De belasting van het hardlopen is dan te hoog voor de belastbaarheid van de structuren rondom de knie. Pijn fungeert in dat geval als een waarschuwingssignaal. Meestal ontstaan klachten wanneer in het hardloopschema te snel wordt opgebouwd. Andere veelvoorkomende oorzaken zijn stoornissen in de bewegingskwaliteit en een eerdere blessure.
Allereerst is het van essentieel belang om de belasting van het hardlopen zo goed mogelijk af te stemmen op de belastbaarheid van dat moment, zodat geïrriteerde structuren tot rust kunnen komen en herstellen. Echter als de pijn weg is, wil dit niet zeggen dat de bewegingscoördinatie weer optimaal is. Daarom is het ook belangrijk om de bewegingscoördinatie in kaart te brengen en eventuele bewegingsstoornissen te verhelpen. De sportartsen en fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal zijn expert in het onderzoeken en behandelen van bewegingsstoornissen die ten grondslag kunnen liggen aan de runners knee. Vervolgens wordt er samen met jou een plan van aanpak gemaakt om jou met oefeningen en andere middelen weer op weg te helpen naar pijnvrij en zorgeloos hardlopen.
Heb je last van een runners knee in het hardlopen en wil je dan kans op herhaling zo klein mogelijk maken? Met een verwijzing van de huisarts kom je op het spreekuur van de sportarts voor diagnostiek en advies. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Wij dragen er graag aan bij dat jij weer klachtenvrij en onbezorgd kunt hardlopen. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.
Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.
Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.