burger
MENU
Krijg bij Sport Medisch Centrum Papendal goede behandeling bij een hamstring blessure

Wat doe ik aan een hamstring blessure?

Is het tijdens een explosieve beweging, bijvoorbeeld een sprint, in de achterzijde van je bovenbeen geschoten? Het kan dan zijn dat je een hamstringscheur opgelopen hebt, ook wel een hamstringruptuur genoemd. Hierdoor kun je moeilijk lopen, je been moeizaam buigen en het rekken en aanspannen van de hamstring is pijnlijk. Hamstringblessures komen vaak voor en kunnen bij iedereen voorkomen. Wat kun je doen om zo spoedig mogelijk te herstellen en wat kun je doen om dit een volgende keer te voorkomen? Dat lees je in deze blog.

Hoe ontstaat een hamstring scheuring?

Een hamstringruptuur kun je tijdens dagelijkse activiteiten (een sprintje naar de trein) of tijdens het sporten oplopen. Door een abrupte beweging in combinatie met een kwetsbare hamstring kan deze scheuren. Meestal ontstaat deze blessure tijdens het sprinten. Je voelt de pijn aan de achterzijde van je bovenbeen midden in je hamstring. Het is mogelijk dat er een blauwe plek ontstaat waar de hamstring gescheurd is. Andere factoren die de kans op een hamstringblessure vergroten zijn spiervermoeidheid, gespannen hamstrings, een onvolledige warming-up en eerdere hamstringblessures. Als sprake is van een hamstringblessure is het belangrijk dat je deze goed laat onderzoeken door een sportarts of (sport)fysiotherapeut. Sport je namelijk door met een hamstringblessure of begin je weer te vroeg met sporten, dan is de kans groot dat de klachten verergeren of dat opnieuw scheuring optreedt.

Welke behandeling bij een hamstring blessure?

Is sprake van een hamstring ruptuur, dan is dit ernstiger dan een verrekking en zal het herstel langer duren. Als eerste is het belangrijk om rust te nemen, zodat de ruptuur niet verergert en juist kan beginnen te herstellen. Vervolgens bestaat het revalidatietraject uit verschillende fasen die goed doorlopen moeten worden. Het is daarom aan te raden dit onder goede begeleiding te doen. Eerst zal een goede bewegingsanalyse gemaakt worden. Daarnaast wordt in kaart gebracht of er nog andere factoren zijn die de kans op een hamstringruptuur vergroten. Hierna zal de sportarts en/of (sport)fysiotherapeut samen met jou een behandelplan opstellen dat gaat zorgen voor optimaal herstel. Hierbij is niet alleen het herstel van de hamstring belangrijk, maar ook de balans en stabilisatie van het gehele been, de heup en de romp. Terugkeer naar sportactiviteiten kan 3 weken tot 6 maanden duren. Dit is afhankelijk van de ernst van de blessure.

Hoe kun je voorkomen dat je opnieuw een hamstring ruptuur krijgt?

Om te voorkomen dat je nogmaals een hamstringruptuur oploopt, dien je aandacht te geven aan de volgende zaken:

  • Doe aan een goede warming-up, voordat je intensief gaat sporten.
  • Zorg dat je voldoende hersteltijd hebt na een intensieve training.
  • Bij gespannen (of te kort aanvoelende) hamstrings probeer deze dan dagelijks te rekken (houd lichte rek gedurende 30 seconden aan en herhaal dit twee tot drie keer).
  • Zorg voor een zo optimaal mogelijke bewegingscoördinatie

Als het revalidatietraject goed doorlopen is en je rekening houdt met bovenstaande factoren, dan verklein je de kans op een nieuwe hamstringblessure. Zo moet je weer zonder problemen kunnen sporten.

Revalideren bij Sport Medisch Centrum Papendal?

Heb jij een hamstringblessure opgelopen en wil je advies/begeleiding tijdens je revalidatie? Twijfel dan niet en neem contact op met SMCP. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn zonder verwijzing toegankelijk. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht. Maak een afspraak bij de (sport)fysiotherapeut of sportarts via onze website of neem telefonisch contact met ons op.

Maak nu een afspraak

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Gerelateerde blogs & nieuwsberichten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut