Een frozen shoulder of stijve schouder komt veelvuldig voor. Het kan een zeer pijnlijke aandoening zijn waardoor je behoorlijk beperkt kan worden in je functioneren. Maar niet iedere schouderblessure is een frozen shoulder. Hoe weet je of je een frozen shoulder hebt?
Een frozen shoulder begint meestal met schouder pijn. De pijn kan overdag aanwezig zijn, in rust of tijdens bewegen maar ook ’s nachts.
Als je langer dan een aantal weken pijn in je schouder hebt of de pijn neemt snel toe, breng dan een bezoek aan je huisarts of ga direct naar een fysiotherapeut. Voor deze laatste heb je geen verwijsbrief nodig. Allereerst wordt gekeken naar de aard en oorzaak van de schouderklacht om een juiste diagnose te stellen. Als wordt vastgesteld dat het om een frozen shoulder gaat, zijn er meerdere behandelingsmogelijkheden.
De schouder is een kogelgewricht waarbij de bolvormige kop van de bovenarm (humerus) past in een ondiepe kom van het schouderblad (scapula). Het kapsel daaromheen bestaat uit stug verbindingsweefsel en speelt een belangrijke rol bij de beweging van het gewricht.
Als je een frozen shoulder hebt, is dat kapsel ontstoken en daardoor stijf. De ontsteking veroorzaakt verklevingen in het kapsel dat zich rond het gewricht bevindt. Hierdoor kan je je schouder niet goed meer bewegen en ervaar je bij de meest eenvoudige handelingen pijn. Opeens is bijvoorbeeld je haar borstelen of je jas aantrekken zeer pijnlijk, zo niet onmogelijk geworden.
Ongeveer 20% van de volwassenen heeft wel eens te maken met een frozen shoulder. Is er daarnaast sprake van een onderliggende ziekte zoals suikerziekte of een schildklierafwijking? Dan is er twee keer zoveel kans om een frozen shoulder te ontwikkelen. Deze klacht ontstaat vaak tussen het 40e en 60e levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Een frozen shoulder is niet te voorkomen en de oorzaak van het ontstaan is niet bekend.
Twee dingen zijn belangrijk:
Het is belangrijk dat een frozen shoulder snel herkend wordt door huisarts of fysiotherapeut. Meer dan eens wordt deze aandoening verward met een slijmbeursontsteking of andere blessures in de schouderstreek. Een verkeerde diagnose kan verergering van de klachten geven en het herstel vertragen.
Het beste is zo snel mogelijk na het ontstaan van de klacht een passende behandeling in te zetten. Loop daarom niet te lang rond met schouderklachten maar neem actie. Ook als je de eerste diagnose niet vertrouwt. Op deze manier kan de aandoening het snelst en meest effectief verholpen worden.
Bij ons op Sport Medisch Centrum werken fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in schouderblessures. Zo wordt de juiste diagnose gesteld en biedt de fysiotherapeut de juiste behandeling, passend bij jouw klachten. Meer over passende fysiotherapie en oefeningen lees je op de pagina over een frozen shoulder. Belangrijkste is dat jij daarna weer pijnvrij kan bewegen zodat je je dagelijkse activiteiten weer gewoon kunt uitvoeren.
Meer weten? Lees hier het verhaal van Jacqueline die met haar frozen shoulder uiteindelijk bij SMCP terecht kwam.
Heb jij pijn in je schouder en twijfel je of je te maken hebt met een frozen shoulder? Of heb je al meerdere fysiotherapeuten gezien en is de schouder blessure nog niet opgelost? Aarzel dan niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.
Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.