revalideren voor nieuwe heup bij fysiotherapie nijmegen van sport medisch centrum papendal

Revalidatie bij een nieuwe heup

Ouder worden gaat meestal niet zonder gevolgen. Zo is een van de veranderingen in ons lichaam slijtage, oftewel artrose. Bukken, hurken en opstaan uit bed of een stoel gaan met erg veel moeite. Bewegen wordt steeds lastiger doordat je de heup moeilijk kunt buigen en draaien. De heup wordt steeds stijver, instabieler en gaat meer pijn doen. In sommige gevallen is een nieuwe heup de enige oplossing.

Waarom een totale heupprothese?

De heup is een kogelgewricht. De bolvormige kop draait rond in de heup kom. Beide zijn bedekt met een dikke laag kraakbeen. Bij artrose is sprake van slijtage van dit kraakbeen en kunnen de botdelen minder soepel bewegen ten opzichte van elkaar. Deze slijtage kan zelfs zo ernstig zijn dat het kraakbeen helemaal verdwijnt, waardoor er bot-op-botcontact is. Doordat kraakbeen niet meer herstelt, kan het lichaam dit zelf niet repareren. Wanneer sprake is van dusdanig ernstige slijtage, pijn en een grote bewegingsbeperking wordt voor een totale heupprothese gekozen.

Revalidatie op de korte termijn

In de eerste fase na de operatie is er een aantal leefregels die gevolgd moeten worden. De orthopeed verwijst je door naar een fysiotherapeut. Afhankelijk van de soort operatie (voorste of achterste benadering) worden de leefregels opgesteld. Zo is het belangrijk om te weten welke bewegingen niet uitgevoerd mogen worden om de kans op een luxatie (uit de kom schieten) te verkleinen. Hiernaast houdt de fysiotherapeut de wondgenezing in de gaten en geeft advies over dagelijkse activiteiten. In overleg met de fysiotherapeut wordt bepaalt hoeveel belasting per dag mogelijk is.

Revalidatie op de lange termijn

Op de lange termijn is de revalidatie gericht op terugkeer naar beweegactiviteiten in het dagelijkse leven, werk en sport. Om dit te bereiken is het noodzakelijk dat je een normaal looppatroon hebt. Er zijn verschillende factoren die los van elkaar getraind worden. Denk hierbij aan: mobiliteit, stabiliteit en spierkracht. Hierna wordt de behandeling gericht op het trainen van dagelijkse, arbeids-gerelateerde of sportspecifieke activiteiten. Tijdens de gehele revalidatie is pijn een belangrijke indicatie om te bepalen of je niet teveel doet.

Zorg voor de nieuwe heup

De nieuwe heup zorgt voor meer bewegingsvrijheid en afname van pijn. Hiermee gaat de kwaliteit van leven vooruit. Over het algemeen blijft een nieuwe heup langer dan 15 jaar functioneren. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren namelijk: (over)gewicht, lichamelijke conditie en belasting. Door zware belasting kan een heup eerder aan vervanging toe zijn.

Begeleiding in je revalidatietraject nodig?

Is er bij jou sprake van een nieuwe heup en heb je begeleiding in je revalidatietraject nodig? Onze (sport)fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan voor je klaar. Aarzel dan niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , ,

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut