Rijnstate en Papendal verbeteren kwaliteit van leven met sportgeneeskunde

Rijnstate en Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) hebben onlangs getekend voor een uitbreiding van de samenwerkingsovereenkomst. De afdeling Orthopedie werkt al jaren nauw samen met SMCP om snel toegankelijke zorg te bieden aan sporters. De insteek van deze vernieuwde samenwerking is om sportgeneeskunde ook in te zetten om de conditie van patiënten die chronisch ziek zijn of een operatie moeten ondergaan te verbeteren.

Sporten kan de conditie van patiënten voor een operatie verbeteren. Dit versnelt het herstel en kan betekenen dat patiënten weer eerder aan het werk gaan na een ingreep. Gerichte training kan ook patiënten met chronische aandoeningen en vermoeidheidsklachten helpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Een pilotstudie onder 25 patiënten van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten heeft laten zien dat een sportprogramma, gebaseerd op een inspanningsonderzoek van een sportarts en onder begeleiding van fysiotherapeuten, bijdraagt aan vermindering van de vermoeidheidsklachten en een verbetering van de kwaliteit van leven bij deze patiënten.

Individuele trainingsadviezen

De patiënten zijn gebaat bij trainingen op maat. Sportarts Theo Schers: “Ik neem bij patiënten inspanningstesten af waarbij de functie van hart, longen en spieren gemeten wordt. Zo bepalen we de conditie. Met deze resultaten kunnen we een gericht trainingsprogramma opzetten om de conditie en belastbaarheid van patiënten te verbeteren.” Patiënten trainen onder begeleiding van de sportarts en fysiotherapeut om het herstel te versnellen.

Keurmerk Partnership Team NL

De afdeling Orthopedie van Rijnstate en het Sport Medisch Centrum Papendal hebben sinds 2018 het keurmerk Partnership Team NL van NOC*NSF voor de behandeling van Olympische sporters. De kwaliteiten van beide partijen worden ingezet voor sporters van alle niveaus.

*op de foto v.l.n.r. sportarts Theo Schers, Hans Schoo van de Raad van Bestuur van Rijnstate en Robert van Cingel, directeur van Sport Medisch Centrum Papendal, ondertekenen de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst.

Tags:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut