Dagboek van onze fysiotherapeute Beate op de Olympische Spelen in Tokio

Volg Beate tijdens haar werkzaamheden op de Olympische Spelen in Tokio. Daar draagt zij bij aan de fysieke gezondheid van de Nederlandse sporters. Benieuwd hoe zij de Olympische Spelen beleeft en hoe haar dagen eruit zien? Lees dan haar blog die per dag wordt bijgehouden.

*Beate Dejaco is sportfysiotherapeute en manueeltherapeute bij Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP)

 

16-07-2021

Heel makkelijk ging het allemaal niet deze keer. Geen gezamenlijke kick-off van TeamNL. Geen bijeenkomst van de medische staf waar over de meest recente ontwikkelingen richting de Olympische spelen werd gedebatteerd.

Ook geen uitgave van last minute accreditaties. Geen ‘sfeer proeven’ tijdens de kledingpassessie waar je medische collega´s van andere bonden tegen komt en je gezamenlijk op het grootste sportieve evenement verheugt.

Wel heel veel onzekerheid. Gaan de olympische spelen in 2021 dan wel door? Kan het allemaal wel vanuit een ethisch-moreel oogpunt? En hoe gaan de infectiecijfers zich ontwikkelen? 3 weken geleden konden we nog niet raden dat de afgelopen week de cijfers weer de pan uit zouden rijzen. 11.445 nieuwe COVID-19 infecties gisteren.

Voor mijn gevoel heb ik net zoveel PCR-testen ondergaan afgelopen weken. Elke keer dat wachten… en dan de sms met het verlossende bericht. Een positief testresultaat is later, of niet vertrekken. Niet leuk voor mij, dramatisch voor een atleet. Voor nu zit ik ‘negatief’ met de wegwielrenselectie in het vliegtuig richting Tokio Narita.

Morgen transfer naar het olympisch hotel. Koffers uitpakken, behandelbank uitstallen en zien wat er allemaal kan en niet kan.

17-07-2021

De hele dag nodig gehad van het vliegveld naar de bestemming in Gotemba. De ploeg was erop voorbereid, maar het was toch een erg lange zit/rit.

18-07-2021

Jetlag slaat nog niet toe. De behandelbank in mijn kamer geïnstalleerd met uitzicht op Mount Fuji. Dat is niet alleen maar voor mij een bijzonder mooi uitzicht, maar voor iedereen die erop ligt. De eerste behandelingen zijn inmiddels toegepast. Verder een eerste trainingsrit vanuit de auto meegemaakt en accreditaties opgehaald. Op deze manier mochten we voor één keer uit het hotel. Dit is voor de rest van de week voor een deel van de begeleiding niet meer mogelijk.


Mijn fysiokamer

19-07-2021 tot 21-07-2021

‘Time flies’, ook wanneer je niet je hotel mag verlaten. De dagen vliegen echt voorbij. Zo langzaamaan raak ik een beetje gewend aan deze tijdzone en kom de dag goed door. Het eten van het hotel is wat wij ‘fusion’ zouden noemen. Veel Aziatische kost en toch ook wielren-proof, want de havermout ontbreekt niet. De havermoutpap mag namelijk echt niet ontbreken tijdens het ontbijt net als de al dente gekookte pasta tijdens de lunch.

Het dagelijkse ritme van wakker worden, speekselproef inleveren, ontbijten, ren(st)ers uitzwaaien voor de training, lunchen, behandelen met uitzicht op Mount Fuji, avond eten en de stafmeeting is geïnternaliseerd. Het is even wat anders dan het dagelijkse werk op SMCP. Even geen administratie, geen tijdslot waar ik me aan moet houden. De werkagenda niet in Intramed (administratiesysteem fysiotherapie), maar op een bierviltje.

De wedstrijd nadert. We gaan nadenken over de verzorgingsposten. Wie gaat waar staan om de broodnodige bidons aan te geven? Bij 33 graden Celsius en een zeer hoge luchtvochtigheid een ontzettend belangrijke taak.

Morgen de verkenning van het damesparcours.

22-07-2021

Parcours verkennen voor de elite vrouwen. Ik blijf in het hotel. De mannen trainen vandaag veel korter. Hun wedstrijd begint immers zaterdag al. Op de Fuji speedway alvast verkend waar onze box is, de ‘feedingzone’ waar straks bidons worden aangegeven. Verder de ‘athlete’s lounge’ bekeken. Klaar voor de start!

23-07-2021

De dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Wat een geweldig spektakel moet zijn, een eer om daar je land te mogen vertegenwoordigen, zal deze keer in zeer afgeslankte vorm plaatsvinden. Bijna geen publiek en weinig atleten. Ons team zal niet aanwezig zijn. Het is té vlak voor de wedstrijden en té ver weg.

De focus ligt nu echt op de wedstrijden de komende dagen. Morgen de wegwedstrijd van de mannen, overmorgen de vrouwen, woensdag beide tijdritten. De puntjes zijn eigenlijk al op de i gezet.

24-07-2021

Eindelijk. De dag van de eerste wedstrijden. De mannenploeg is vanochtend vroeg met de auto vertrokken naar Tokio, een rit van bijna 2 uur. De wedstrijd begon om 11:00 onze tijd. Op dit moment zijn ze onderweg van Tokio naar Gotemba, Fuji speedway. Na een lus op de racebaan mogen de mannen de mount Fuji op om daarna te finishen op de Fuji speedway. Een rit van 183 km, bij 30 graden Celsius en een redelijk hoge luchtvochtigheid. We zijn voorbereid op warmer en vochtiger weer, het valt ons dus mee vandaag.

Gisterenavond nog druk bezig geweest met de bemanning van de feeding zones. Wie staat waar en geeft hoeveel bidons en eten aan welke renner. Elke bidon (vocht) pakken is cruciaal voor de renners onder deze omstandigheden. En nu afwachten. Wordt het Wilhelmus gezongen aan het einde van de dag?

Hoe fantastisch dat ook zou zijn, veel tijd om te vieren is er niet. De staf bereidt zich voor op de wegwedstrijd van de vrouwen. De laatste massages en behandelingen worden uitgevoerd. De feeding zones besproken, de voedseltassen met gel en bidons gevuld.

Nog wat spannende uurtjes en dagen te gaan!

25-07-2021 (deel 1)

Net niet! 4e plek voor Bauke Mollema. Super gereden! Toch waren er drie man net wat sneller. Het blijft bloeddrukverhogend en hartslagversnellend om naar dit soort sportmomenten te kijken, voor mij in ieder geval. In de kamer naast mij ontploften zowat
de muren. De overige staf had Bauke iets eerder willen zien sprinten geloof ik. In de avond nog de laatste details doorgenomen, met de ervaringen van de mannenkoers nog wat puntjes op de i gezet en kleine wijzigingen aangebracht. Net het vrouwenteam uitgezwaaid. Zij zijn nu in de auto op weg naar de start in Tokio. 13:00 de start, in Nederland gaat in veel huishoudens de wekker om 6:00 af.

Ik ga met sportarts Robert Kempers rond 13:00 naar het speedway. We verwachten ze daar rond 15:30 voor het eerst. Klaar staan met bidons, tactiek opschrijven als het moet en dan nog heel hard in de mondkapjes schreeuwen en duimen!!!! Eind van de dag volgt het verslag van raceday 2.


Vertrek naar de start

25-07-2021 (deel 2)

Soms gaan de dingen anders dan gehoopt. Verdriet en blijdschap liggen erg dicht bij elkaar in de topsport. Hoe ontzettend knap is het wel niet dat Annemiek van Vleuten zilver heeft behaald? Er is niet goud verloren, er is zilver gewonnen! Er kan een hoop gezegd worden over wat
er allemaal is gebeurd en vooral niet is gebeurd vandaag. Het meeste is al verteld in de media-zone en social media staat er ook vol van.
Als fysiotherapeut stond ik alleen maar te ijsberen in de pitbox van de Fuji speedway en kon niets maar ook helemaal niets meer doen. En niets doen is niet bepaald een eigenschap die de fysiotherapeut in het algemeen typeert. Even de dag laten bezinken, napraten en slapen. Morgen wordt er weer gewerkt aan het volgende doel: tijdrit mannen en vrouwen aanstaande woensdag. ‘Sleep, eat, train, physio, repeat’.

28-07-2021

WAT.EEN.DAG. Ik noemde het al eerder. Verdriet en blijdschap liggen erg dicht bij elkaar in de topsport. Voilà. GOUD, ZILVER en BRONS. Wat een prestatie!! Zo knap. Na een voor hen in eerste instantie nog teleurstellende zondag hebben de renners en de staf de knop weten om te zetten. Het glas was vrijwel meteen weer halfvol en de focus super snel hersteld. Met deze medailles als resultaat. Maandag en dinsdag stonden in het teken van herstel. Tijdritparcours verkennen, tegen Japanse regels aanlopen en laatste behandelingen en massages ondergaan. En vandaag D-day. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deel mocht uitmaken van dit team. De veerkracht van deze renners, staf en andere topsporters zijn een inspiratie voor mij en vele anderen. Rest mij nu mijn spullen in te pakken en alle atleten van TeamNL, de badmintonners in het bijzonder, veel succes te wensen voor de komende dagen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut