revalidatie na achillespees ruptuur bij fysiotherapie Nijmegen van Sport Medisch Centrum Papendal

Wat moet ik doen na een achillespeesruptuur?

Heb jij je achillespees gescheurd? Dan zal er een goede revalidatie nodig zijn om je achillespees uiteindelijk weer normaal te kunnen belasten. Of je nu geopereerd bent of een conservatieve behandeling krijgt. Wil je weten hoe de revalidatie na een achillespeesruptuur eruit ziet? Lees dan onderstaande blog.

Hoe ontstaat een achillespeesruptuur?

Een scheur van de achillespees (achillespeesruptuur) komt steeds vaker voor door een toename van het aantal sporters. Het ontstaan van een achillespeesruptuur verschilt per persoon en kan op elke leeftijd voorkomen. Bijna altijd vindt er een (te) snelle of plotse bewegingsactie plaats voorafgaand aan een achillespees ruptuur. Wanneer de achillespees scheurt, voelt het alsof er tegen je onderbeen wordt geschopt met als gevolg een hevige, scherpe pijn. Lopen gaat moeilijk en je kan niet meer op de tenen staan. Een (sport)arts, orthopeed of (sport)fysiotherapeut kan een achillespees ruptuur vaststellen met specifieke testen.

Wat is de functie van een achillespees?

De achillespees is een stevige pees in het onderbeen die de kuitspieren met de hiel verbindt. Het is de dikste en sterkste pees in ons lichaam en is ongeveer 15 cm lang. De krachten tijdens het afzetten met en landen op de voet worden voor een groot deel door de achillespees opgevangen en overgedragen. Achillespeesblessures komen veelvuldig voor en voornamelijk onder fysiek actieve mensen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende achillespees blessures. Zo is er de pijnlijke, overbelaste achillespees die langzaam is ontstaan of een totale of gedeeltelijke achillespees ruptuur die acuut is ontstaan. In deze blog wordt de revalidatie van een achillespeesruptuur toegelicht.

Verschillende behandelmethoden

Als sprake is van een achillespees ruptuur kan gekozen worden voor een conservatieve aanpak met gipsspalk of een operatie met hechting van de achillespees (achillespeesreconstructie). In een operatie worden de peesuiteinden tegen elkaar aangelegd en gehecht of de pees wordt aan het hielbeen gehecht. Het hechten kan met verschillende technieken gedaan worden. De operatie vindt plaats onder regionale verdoving of algehele narcose.

De revalidatie na een achillespeesruptuur

Aan het begin van het revalidatietraject ga je samen met een (sport)fysiotherapeut je doelen en verwachtingen afstemmen voor het opstellen van het behandelplan. Het revalidatietraject kan grofweg ingedeeld worden in vier fases. De revalidatie richt zich enerzijds op de genezing en versterking van de achillespees en anderzijds op het optimaliseren van de bewegingsvaardigheden.

  • Fase 1 (0-6 weken): in de eerste weken van het revalidatie traject zit je in een gipsspalk. Het is in de eerste week belangrijk om voldoende rust te nemen. Het been dient door de dag heen vaak omhoog gelegd te worden en het geopereerde been niet te belasten. Vanaf week 2 tot 6 wordt een brace geïntroduceerd en staan gecontroleerde en onbelaste oefeningen centraal waarbij het buigen van de enkel beperkt dient te worden.
  • Fase 2 (6-12 weken): het lopen zonder brace wordt meestal geïntroduceerd in deze fase. Het is in deze fase cruciaal om ervan bewust te zijn dat belasten van de pees belangrijk is voor het herstel, maar ook dat het risico op re-ruptuur in deze fase het grootst is. Tijdens deze fase ligt het accent vooral op het herwinnen van de bewegelijkheid van de enkelbuiging, het activeren van de kuitspier en het herstellen van het looppatroon. Er worden veel coördinatieoefeningen gedaan.
  • Fase 3 (3-6 maanden): in deze fase wordt het lichaam voorbereid op meer uitdagende activiteiten zoals (éénbenige) krachtoefeningen, starten met hardlopen en springen. Dagelijkse activiteiten kunnen in deze fase weer zonder beperkingen worden uitgevoerd.
  • Fase 4 (6-12 maanden): voor sporters staat deze fase in het teken van terugkeer naar de sport. Voor het terugkeren naar sportactiviteiten en/of wedstrijden is het cruciaal dat er een inventarisatie wordt gemaakt van de kracht, het uithoudingsvermogen en de sprongcapaciteit door specifieke prestatietesten. In deze fase worden sportspecifieke vaardigheden geoefend.

De (sport)fysiotherapeut zal je gedurende het hele revalidatietraject begeleiden. Per fase worden er gerichte oefeningen toegepast en adviezen gegeven. Het is erg belangrijk om het revalidatietraject goed te doorlopen om de kans op een optimaal herstel te bevorderen. Ook wordt daarmee de kans op een nieuwe achillespeesruptuur aanzienlijk kleiner.

Wat kun je verwachten na de revalidatie?

De revalidatie na een achillespees reconstructie is een lang proces, waarbij de terugkeer naar sporten op niveau wordt bepaald door meerdere factoren. Deze factoren worden in de loop van het revalidatieproces in kaart gebracht door de patiënt, de (sport)fysiotherapeut, trainer/coach en de medisch specialist. De meeste mensen met een achillespeesreconstructie keren weer terug naar het oorspronkelijke prestatieniveau in de sport.

Wil je revalideren bij Sport Medisch Centrum Papendal?

Heb je een achillespeesruptuur en wil je revalideren? Of heb je vragen over het revalidatietraject? Twijfel dan niet om contact op te nemen met een van onze (sport)fysiotherapeuten of sportartsen van Sport Medisch Centrum Papendal. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal

Wil je graag hulp en ondersteuning op afstand bij het verhelpen van jouw klacht of blessure? In een adviesgesprek via video met een fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) krijg je uitgebreid advies en begeleiding. De fysiotherapeut van SMCP beantwoordt in het gesprek al jouw vragen. Ook krijg je advies over hoe je zo spoedig mogelijk kunt herstellen, eventueel ondersteund met oefeningen via onze PhysiApp. Het maakt niet uit waar in Nederland je woont. Bij SMCP vinden wij het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van onze topsportservice. Let op: het adviesgesprek via video wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar, ook niet als je een aanvullende verzekering hebt met dekking voor fysiotherapie. De factuur van het adviesgesprek kun je daarom niet indienen bij je verzekeraar.

Adviesgesprek via video

Sportgeneeskunde en fysiotherapie Nijmegen

Sport Medisch Centrum Papendal is ook gevestigd in regio Nijmegen. Zoek je een sportarts of fysiotherapeut in Nijmegen? Kijk dan op onze vestigingspagina Sportgeneeskunde en Fysiotherapie Nijmegen. Zoek je een fysiotherapeut in Beuningen? Kijk dan op onze vestigingspagina Fysiotherapie Beuningen of Fysiotherapie Beuningen Speijers Sport.

Tags: , , ,

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze ontwikkelingen.

Je inschrijving is niet gelukt, probeer het opnieuw
Je inschrijving is gelukt
  • thuiswinkelwaarborg
  • Federatie
  • VSG
  • Keurmerk fysiotherapie
  • NOC NSF
  • SCAS gecertificeerd
  • CTO Papendal
  • High Performance Partner
  • de Fysiotherapeut